menu close menu

Diferenta dintre radiatiile solare- UVA, UVB, UVC

  • Radiatiile UVA (ultraviolet-A) sunt radiatiile electromagnetice emise de Soare, cu lungime mare de unda. Pentreaza pielea mai adanc decat cele UVB cauzand leziuni mai profunde. Sunt considerate a fi principalul vinovat pentru aparitia prematura a ridurilor, pierderea elasticitatii pielii si cel mai important, dupa cum au aratat studii recente, par a fi cauza directa a unor tipuri de cancere de piele, inclusiv a melanoamelor. Radiaţiile UVA sunt constante de la rasaritul soarelui pana la apus atat timp cat exista lumina vizibila, si prezente pe parcursul întregului an. De asemenea, din pacate acţiunea UVA-urilor nu se simte la nivelul pielii si nu sunt filtrate de nori si sticla.
  • Radiatiile UVB (ultraviolet-B) au lungime mica de unda si provoaca leziunile de suprafata ale pielii si insolatiile, avand o potenta mai mare in producerea arsurilor solare decat radiatiile UVA. Si acestea contribuie la aparitia cancerelor de piele. Spre deosebire de radiatiile UVA, sunt prezente in intervalul orar 10-16.
  • Radiatiile UVC (ultraviolet-C) sunt singurele radiatii care sunt oprite de catre stratul de ozon.

Majoritatea produselor pentru protecţte solara ofera o protectie echivalenta împotriva radiatiilor UVB, insa nu toate ofera si o protectie eficienta impotriva radiatiilor UVA. Deci mare atentie atunci cand iti alegi un produs pentru protectie solara. Consulta eticheta produsului pentru a fi sigura ca vei avea protectie impotriva ambelor tipuri de radiatii.

04-07-11 | 0 comments | in Sfatul zilei

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*